Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

KATAKLYSM - Ny Runde

Ny Runde

- Teks av Anne Camilla Bergkvist, 25. mai 2008 -

 

Canadiske Kataklysm har laget ekstrem musikk i snart 17 år og nå er de klare med sin niende fullengder ”Prevail”. I den anledning var The Streets så heldige å få snakke med vokalist Maurizio Iacono, som ringte meg opp fra sitt hjem i Chicago.

Kan du fortelle litt om det nye albumet deres ”Prevail”? – ”Prevail” er et veldig viktig album for bandet. Vi har alle på forskjellige måter vært igjennom vanskelige tider, som nå heldigvis er over. For å overvinne egne demoner, må man bestemme seg for det, og fokusere på sitt eget liv. Det er i alle fall eneste måten jeg vet om som fungerer hvis man skal lykkes. Albumtittelen ”Prevail” betyr som kjent å overvinne, og det er akkurat det vi har gjort og resultatet ble, ja, ”Prevail”.

Kan du fortelle litt om prosessen rundt det å lage et nytt album? Hvordan gikk dere frem da dere laget ”Prevail”? – Vi har arbeidet med dette albumet i ett og ett halvt år. Vi kuttet ut alt annet, og konsentrerte oss bare om skriving og komponering. Livespilling og turneer ble lagt på is. Skrivingen gikk i det hele tatt veldig lett, jeg tror nesten jeg vil bruke ordet ”spontant” for å beskrive prosessen. Mange trodde nok vi kom til å lage et mer kommersielt eller sagt med andre ord lettere tilgjengelig album denne gangen, det gjorde vi imidlertid ikke, vi har laget det albumet vi ønsket å lage.

Kataklysm har holdt det gående siden 1991, og etter det jeg har forstått spilte du bass i starten. Kan du fortelle litt om den første tiden? – Ja, jeg startet opp som bassist, mens Sylvain (Houden) sang. Vi er på mange måter ganske unike i metalverdenen, etter snart 17 år er det fortsatt tre av fire mann igjen av originalbesetningen. Jeg spiller som sagt bass på de to første utgivelsene. Grunnen til at vi skilte lag med Sylvain, var et vi rett og slett ikke gikk så godt overens, og dette gikk etter hvert utover samarbeidet innad i bandet. Avskjeden skjedde i minnelige former, og alle var enige om at det var den beste løsningen. Det har ikke vært noen ”hard feelings” i etterkant. Vi er vel etter det jeg vet det bandet som har vært lengst sammenhengende på Nuclear Blast. Vi har siden starten arbeidet ”non stop”: Laget plater – turnert- for så å lage ny plate og så videre. Vi er vel ikke akkurat kjent for å ta lange pauser, og nå er vi i gang med å utgi vår niende fullengder.

Dere kaller dere Kataklysm, hva betyr det egentlig? – Hvis du bytter ut k’ene med c’ er så ser du det, Cataclysm. Det betyr plutselige og voldsomme omveltninger, mye brukt om naturkatastrofer som for eksempel oversvømmelser og jordskjelv som leder til store ødeleggelser.

Hvorden er det med turneplaner fremover, kommer dere for eksempel til å besøke Europa og Norge i nærmeste fremtid? – Først blir det turne i Nord-Amerika, deretter blir det noen europeiske festivaler, blant annet Bloodstock i England. Det blir også en tur til Europa igjen til høsten. Når det gjelder Norge må jeg innrømme at vi aldri har vært der. Vi har besøkt Finland og Danmark, men har av en eller annen grunn aldri spilt i Norge. Det er litt rart, for vi har jo en del fans der. Vi har imidlertid planer om å satse mer på Skandinavia i fremtiden, og da skal vi selvfølgelig også besøke Norge. Jeg kan røpe at vi har store planer om å få norge på plakaten i 2009. Vi har for eksempel veldig lyst til å spille på Infernofestivalen.

Hvor henter dere inspirasjonen til tekstene deres fra? – Vi inspireres hovedsakelig av det som skjer rundt oss, våre liv og egne erfaringer. Vi er et typisk ”underdogband” som alltid har måttet jobbe hardt for å klare oss. Dette preger vel bandet og oss som personer, og er helt klart med på å forme hva Kataklysm skriver om. Ellers oplever vi ofte en flom av inspirasjon når vi setter oss ned og arbeider med en tekst.


Jeg har forstått det slik at dere har ett par gjesteartister med på denne plata, stemmer det? – Ja, vi har med oss Dave Lynch fra Overkill og Pat O’ Brion fra Canibal Corpse. Begge to er veldig gode venner av oss, og de takket ja til å være med å bidra på ”Prevail”. Det er for eksempel Pat O’ Brion som spiller solo på det siste sporet ”The Last Effort”.

Hvilke band / artister anser du for å være Kataklysms viktigste inspirasjonskilder? – Vel, musikken til Kataklysm er en hybrid mellom flere ting, og nå har vi holdt på så lenge at vi etter hvert har utviklet på eget sound, så jeg tror ikke det er så lett å finne direkte referanser til andre band og artister i musikken vår. Vi er vel alle sammen store fan av den britiske metalscenen fra begynnelsen av 90 – tallet. Skal jeg trekke frem noen spesielle band som har vært viktige for oss opp igjennom tiden så må det være Bolthrower, Iron Maiden og Napalm Death.

Hvilke vokalist(er) anser du for å være dine personlige favoritter, eventuelt inspirasjonskilder? – Når det gjelder clean vokal, er det Ronnie James Dio og Chuck Billy (Testament). De har fantastiske stemmer. Snakker vi mer ekstrem vokal, må det bli Glen Benton (Deicide) som er favoritten.

Når begynte du for alvor med musikk, du spilte jo som tidligere nevnt bass først, for siden å gå over til å være vokalist? – Kataklysm er mitt aller første band, og det er også det første og eneste bandet de andre bandmedlemmene har spilte i. Dermed blir det i Kataklysm at både jeg og resten av bandet for alvor begynte med musikk. Det er litt spesielt at et band som har eksistert så lenge som Kataklysm bare består av folk som ikke har spilt i andre band tidligere. Når det gjelder å spille basspilling, så spiller jeg ikke bass lenger, jeg sluttet med det da jeg begynte å synge.

Hvorfor valgte du å overtak du vokal plassen da Sylvain sluttet? – Det kom helt naturlig. Jeg hadde gjort all backing vokalen fram til da. Jeg hadde lyst til å prøve og følte meg moden og kompetent til å påta meg oppgaven. Noen ganger bare ”blir det slik”, uten at det ligger noen spesiell ”masterplan” bak.

- Er du eller noen av de andre bandmedlemmene involvert i noen sideprosjekter? – Akkurat nå er det ikke aktuelt, vi er alle heltids engasjert i ”Prevail”, og alt som foregår rundt denne. Vi har faktisk snakket om at det hadde vært interessant å gjøre noe sammen med andre band. Det er ingen umulighet at enkelte av oss kan finne på noe slikt i en eventuell pause mellom to album en gang i fremtiden.

- Jeg så videoen deres ”Taking The World By Storm” på myspace sidene deres. Har dere planer om å lage en video til noen av de andre låtene på ”Prevail”? – Ikke akkurat for øyeblikket, men det er mulig at det blir aktuelt senere. Vi pleier ofte å lage to videoer til platene våre, og da velger vi ofte ut en ”catchy” låt og en mer brutal en, for å demonstrer spennet i musikken på plata.

- Dere er etter det jeg har forstått fra Montreal. Hvordan er metalscenen der og finnes der for eksempel en egen ”northern hyperblast” scene der borte? – Det stemmer at bandet er fra Montreal, men jeg bor for tiden i Chicago, så det er der jeg er nå når vi snakker sammen. Det er en stor metalscene i Montreal, kanskje den største i hele Nord-Amerika. Scenen består av mange svært forskjellige band som spenner over flere sjangere, og har utviklet sine egne unike sound. Jeg vil ikke si det eksisterer noe spesielt ”Montreal sound. Når det gjelder begrepet ”northern hyperblast”, så var det noe som ble hengende ved oss fra starten av fordi vi spilte en meget ekstrem form for musikk som stort sett var spekket med blastbeats.

- Max har etter det jeg forstår vært mye ut og inn av bandet på grunn av skader. Hvordan går det med ham nå, er han skadefri? – Max har hatt en del problemer med et kne, som har ført til at han innimellom har måttet ta pauser i spillingen. Nå virker det imidlertid mer stabilt enn på lenge, så alt typer på at han vil holde seg på trommekrakken fremover.

- Helt til slutt, er det noe du ønsker å meddele dine norske fans? – Ja, først og fremst er jeg glad for all støtten vi har fått fra Norge opp igjennom årene. Jeg vil også benytte sjansen til å be dere fortsatt om å være tålmodige med oss en liten stund til. Vi skal som jeg nevnte tidligere i intervjuet satse mer på Skandinavia fremover, og da lover jeg at vi kommer til Norge. Til slutt vil jeg takke dere i ”The Streets” for at dere gjennom å intervjue oss, støtter oss og hjelper oss med promoteringen av ”Prevail”. Tusen takk.

Da gjenstår det bare å takke Maurizio for intervjuet, og ønske ham og resten av Kataklysm lykke til med nytt album, og ønske dem velkommen til Norge en gang i fremtiden.

Write a comment...

Latest reviews

1053 Even Knudsen

THE HALO EFFECT Days Of The Lost

The Halo Effect was founded in 2020 by five former members of In Flames; Jesper Stömblad (guitars),…
1756 Even Knudsen

THE DEVILS OF LOUDUN Escaping Eternity

The Devils Of Loudun is a symphonic/melodic death metal band heading from Seattle, Washington and…
1953 Even Knudsen

STORMKEEP Tales Of Othertime

I don’t listen to black metal nearly as often these days as I did 15-20 years ago, but once in a…
1851 Even Knudsen

PATHOLOGY The Everlasting Plague

Over the past couple of decades a jungle of sub-genres have emerged within extreme metal in…
1914 Even Knudsen

MASSACRE Resurgence

Massacre was formed in Tampa, Florida as long back as in 1984 and they released a few demos in the…
2418 Even Knudsen

DREAM THEATER A View From The Top Of The World

A View From The Top Of The World is the 15th full length album from prog metal veterans Dream…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares