Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

MOONSPELL - Dramatisk Skjønnhet Fra Sør

Dramatisk Skjønnhet Fra Sør

- Teks av Anne Camilla Bergkvist, 12. mai 2008 -

 

Moonspell, Portugals store og kanskje eneste stjerne på metalhimmelen, er igjen aktuelle med en nytt album. Akkurat presis på sekundet 16:30 ringer telefonen og en mine favorittvokalister, Fernando Ribeiro svarer i andre enden av tråden. Etter litt skurr på linja i form av at ”volumet” på Fernando til min store skrekk fadet ut, for heldigvis å komme tilbake igjen, starter jeg med å høre litt om hvordan det hele begynte.

 

Dere startet i 1989, da under navnet Morbid God. Kan du fortelle litt om starten? – Vel, vi startet opp i 1989 og da som du sier under navnet ”Morbid God”, vi endret navnet til Moonspell først i 1992. Starten var vanskelig, vi spilte en type musikk som var veldig uvanlig i Portugal på den tiden. Dette førte til at den lineupen var svært ustabil, mye på grunn av at folk ikke turte å satse fult på musikken. Vi hadde også problemer med slike elementære ting som å skaffe brukbare instrumenter. Vendepunktet og den genuine troen på at dette var noe å satse på, kom da vi fikk plass på en metalsamle LP med låta ”Serpent Angel”. Det å få utgitt en låt, som vi fikk mange gode tilbakemeldinger på, inspirerte oss til å fortsette og også til å satse 100% på musikken. Dette førte med seg en mer stabil lineup. Sent i 1992 endret vi navn til Moonspell, og året etter slapp vi demoen ”Under Satanae”. Denne ble svært godt mottatt i undergrunnen, og ikke lenge etter fikk vi vår første platekontrakt. Ep’ en ”Under det Moonspell” kom på markedet i 1994, og plutselig skriver vi 2008, og vi står ovenfor utgivelsen av vårt åttende album.

Dere slipper ”Night Eterna” 19 mai i år. Kan du fortelle litt om denne? – Denne gangen har vi fokusert mer på låtskrivingen enn på foregående album. Vi ønsket å utvikle låtskrivingen og lage enklere og mer direkte låter. Hele prosessen har tatt to år, avbrutt av utgivelsen av ”Under Satanae” i fjor. Platen ble spilt inn i Danmark, og den inneholder etter min mening bandets sterkeste låter noen sinne.

Jeg har forstått det slik at det er du som hovedsakelig skriver tekstene. Er det slik på denne platen også, og hva handler de om? – Ja, det er jeg som står for tekstene også på denne plata. Vi ønsker at tekstene skal ha en historie å fortelle, og vi ønsker at musikken skal bygge opp under denne, og på en måte bidra til å understreke den og gi den liv. Det samme gjelder coverart og videoene, alt sammen skal være gjennomført og fremstå som en enhet. Mange av tekstene våre har Portugisisk folklore og historie som tema. Vi synes musikken vår gir oss en fin anledning til å presentere vår kultur for resten av verden. Det er jo slik i metalverdenen , at det er viktig at lyrikken har noe å fortelle. Fansen leser tekstene og er nysgjerrige på hva handler om. ”Nigth Eternal” er imidlertid mye mer universell enn de foregående. Her er hovedtema menneskehetens dårlige behandling av sin egen planet, jorden. Jeg tror menneskene kommer til å utrydde seg selv og dø ut, og at jorden vil fortsette å eksistere etter dette. ”Night Eternal” tar for seg den morgenen menneskeheten aldri får se, det vel si dagen etter at det siste mennesket har dødd. Det er stort sett menn som så langt har ledet de aller fleste av jordens kulturer, og det er derfor etter min mening menn og maskulinitet som står i spissen for ødeleggelsene. Denne platen består derfor for det meste av feminin energi. Inspirasjonen til å lage ett album om dette fikk jeg etter å ha sett ett trykk laget av en amerikansk kunstner i et magasin. Trykket fremstilte hjembyen min Lisboa etter at naturen hadde begynt å ta den tilbake. Trær vokste i gatene og kjente monumenter og bygninger sto for fall, en illustrasjon av oppløsning og kaos.

Vi har vel allerede vært litt innom det, men hvordan vil du beskrive dette albumet sammenlignet med de foregående? - Vi prøver ved alle utgivelsene våre å lage plater som høres ut som Moonspell samtidig som vi ikke ønsker å kopiere oss selv, vi vil at alle utgivelsene skal være unike. Albumene skal gi oss utfordring, samtidig som de skal ha vår ”signatur”. Jeg vil karakterisere ”Night Eternal” som mer atmosfærisk og melodisk enn de foregående, også synes vi at låtmaterialet er mye bedre. Den er mer goth-melodisk, emosjonell, samtidig som den innholder låter med kjappere og mer umiddelbar energi. Slike låter fungerer som regel best live. Vi vil at albumene våre skal ha begge disse energiene i seg. Med andre ord kan det være stor forskjell på energien til de forskjellige låtene på ett og samme album, og av og til forekommer begge energiene i en og samme låt.

Hvor vil du plassere Moonspell sjangermessig? – Jeg pleier ofte å fleipe med at vi spiller ”måne-metal”. Det kan sikkert være ett dekkende navn, men det er vel ett litt vel ”cheese” etter min smak. Dark- metal eller eventuelt gotisk- metal, er etter min mening dekkende. Musikken vår er jo både kraftfull og atmosfærisk på en og samme tid.

Hva mener du er Moonspell viktigste inspirasjonskilder? – Da vi startet på begynnelsen av 90-tallet var metallen mer ”avantgarde”, mens vi fortsatt var mest opptatt av, og inspirert av sene 80-talls metalband som Celtic Frost og Battory. Når det gjelder tekstene våre, så inspireres vi av ting vi leser om i bøker og tidsskrifter, ved siden av egne erfaringer og opplevelser. Vi synes også den følelsesmessige og emosjonelle kontakten som finnes mellom mennesker er spennende, så dette kan i seg selv gi inspirasjon. Vi jo som kjent portugisere, og er en del av den Sør-Europeiske folkesjela som i seg selv sikkert er med på å prege musikken vår.

Jeg var så heldig å få overvære gigget dere gjorde på Infernofestivalen i 2007, som etter min smak var helt fantastisk, ble helt bergtatt og dro ut og kjøpte alle cd’ene deres uken etter. Kommer Moonspell tilbake til Norge i nærmeste fremtid? – Tusen takk for det, vi var selv veldig fornøyd med dette gigget. Vi avbrøt faktisk Europaturneen vi gjorde sammen med Napalm Death for å spille på Infernofestivalen. Vi gledet oss enormt fordi vi synes Infernofestivalen er et viktig og flott arrangement. Jeg hadde pådratt meg øyekatarr under turneen og følte meg ikke akkurat i stor-form da jeg entret scenen på Rockefeller. Responsen fra publikum var imidlertid så fantastisk, at da jeg gikk av scenen en time senere, var øyekatarren borte. Jeg ble rett og slett frisk av den enorme bølgen av positiv energien vi ble møtt med. Inferno er i det hele tatt et utrolig profesjonelt og ikke minst hyggelig arrangement. Ellers turnerte vi mye i Norge opp til tusenårsskifte, da ble det av en eller annen grunn en pause som varte frem til Inferno 2007. Vet egentlig ikke hvorfor, vi har jo for så vidt alltid blitt godt mottatt i Norge når vi har spilt der. I år blir det først en del festivalspilling frem til september. Deretter skal vi turnere sammen med blant annet Behemoth og Gorgoroth i desember. Det blir også turne i januar 2009. Jeg tror jeg tør antyde at vi med stor sannsynlighet besøker Norge en gang sent i 2008 eller tidlig i 2009.
(Nå har det blitt kjent at de spiller på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg 19 juli i år. Red. Anmerkning).

Du er vokalist, har du noen utdannelse innen sang, eller er du for det meste selvlært? – Vel, jeg er hovedsakelig selvlært, men når man er profesjonell og lever av et instrument, i mitt tilfelle stemmen min, så er det jo naturlig å sørge for å lære seg mest mulig om det. Jeg har derfor hatt en del leksjoner innen klassisk sang. Jeg hadde en tysk sanglærer, som lærte meg mye om pusteteknikker og lignende. Lærte også at det var bra for stemmen å drikke mye vann, og at børst ikke var spesielt oppbyggende med tanke på å ta være på vokalen. Vokalstilen min er ganske utfordrende med mye forskjellig stemmebruk, så det er derfor viktig å ha fokus på å ta vare på den.
Hvilke vokalist(er) anser du for å være din(e) viktigste inspirasjonskilder? – Ronni James Dio har jo en fantastisk stemme, ellers kan jeg nevne Peter Steele og Quorthon.

Hvor mye øver du, og øver du for det meste alene eller sammen med resten av bandet? – Jeg øver for det meste med sammen med bandet, synes det fungerer best. Ellers hender det at jeg øver litt for meg selv også, men som sagt ikke så ofte. Når show eller turneer begynner å nærme seg øver vi veldig mye, da er vi i øvingslokalet vårt som ligger litt utenfor Lisboa hver eneste dag.

Er du eller noen av de andre bandmedlemmene involvert i noen sideprosjekter, eventuelt soloprosjekter? – Nei, Moonspell tar all vår tid. Det hadde vært både spennende og ikke minst utviklende for oss gjøre slike ting, men døgnet har som kjent bare 24 timer. Ett band av Moonspells format er en heldags jobb og vel så det.

- Den norske blackmetalscenen har noe som kalles for ”det norske soundet”. Finnes det en tilsvarende darkmetalscene i Portugal, med et lignede portugisisk sound? – Det finnes en metalscene i Portugal, men det er ikke snakk om noe ”portugisisk sound” tilsvarende norsk blackmetal. Det er en del band her nede som er inspirert av oss, uten at jeg tør påstå disse danner en egen scene. Det er mange etter min smak meget bra portugisiske metalband som dessverre ikke har blitt særlig kjent utenfor Portugals grenser. Det virker ikke som verden bryr så mye om metalscenen her nede, er vel i grunnen bare vi som har klart å gjøre det stort internasjonalt. Vi har metalband innen alle sjangere som death, black, thrash, nu –metal også videre. Det finne også en god del veldig bra akustiske band, som spiller en type melankolsk musikk basert på portugisisk folklore, som kan ligne litt på keltisk folklore.

- Helt til slutt, er det noe du vil si til dine norske fans? – Ja, aller først vil jeg si: følg med 19 mai, da finner du vårt nye album ”Night Eternal” i butikken. Vi la ut et par ”teaser” låter på myspace sidene våre og etter responsen der å dømme, så var de svært så populære. Jeg vil også benytte sjansen til å takke den norske fansen for responsen vi mottar når vi spiller her, og ikke minst de som kjøper platene våre og støtter oss.

Da gjenstår det bare å takke sympatiske Fernando for intervjuet og begynne å glede oss til 19 mai.

Write a comment...

Latest reviews

2797 Even Knudsen

THE HALO EFFECT Days Of The Lost

The Halo Effect was founded in 2020 by five former members of In Flames; Jesper Stömblad (guitars),…
3400 Even Knudsen

THE DEVILS OF LOUDUN Escaping Eternity

The Devils Of Loudun is a symphonic/melodic death metal band heading from Seattle, Washington and…
3276 Even Knudsen

STORMKEEP Tales Of Othertime

I don’t listen to black metal nearly as often these days as I did 15-20 years ago, but once in a…
3255 Even Knudsen

PATHOLOGY The Everlasting Plague

Over the past couple of decades a jungle of sub-genres have emerged within extreme metal in…
3352 Even Knudsen

MASSACRE Resurgence

Massacre was formed in Tampa, Florida as long back as in 1984 and they released a few demos in the…
4624 Even Knudsen

DREAM THEATER A View From The Top Of The World

A View From The Top Of The World is the 15th full length album from prog metal veterans Dream…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares